زردی نوزادان

۷ تیر ۱۳۹۷
master_admin بدون دیدگاه

زردی  (Jaundice) چیست؟


 زردی نوزاد، بی رنگی زردی است که در پوست و چشم نوزادان تازه متولد شده دیده می شود. چرا زردی در نوزادان به وقوع می پیوندد؟ چرا که خون نوزاد دارای بیلی روبین مازاد می گردد (bili-ih-ROO-bin)، رندگانه ای زرد رنگ به وجود آمده از سلول های قرمز خون.گ
زردی نوزادان شرایط متداولی است، به ویژه در نوزادانی که قبل از هفته  38 ام بارداری به دنیا می آیند (نوزادان زود رس) و تعدادی از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند. زردی نوزادان معمولا به خاطر آن رخ می دهد که کبد به اندازه کافی بلوغ نیافته و کامل نشده است تا بیلی روبین تولید شده در خون را از جریان خون خارج سازد. در تعدادی از موارد، وجود بعضی از بیماری ها به این شرایط دامان می زند.
درمان زردی نوزادان اغلب ضروری نیست و در بسیاری از مواردی که به درمان نیاز دارند، درمان های غیر تهاجمی، پاسخگو خواهد بود. اگرچه، موارد اندک پیچیده و بغرنجی وجود دارد، سطوح بالای بیلی روبین باید درمان شود، چرا که می تواند منجر به مشکلات مغزی شود.

نشانه های زردی در نوزادان چیست؟

     زرد شدن پوست و سفید شدن چشم ها، نشانه زردی است که معمولا بین روزهای دوم و چهارم بعد از تولد رخ می دهد.
برای چک کردن زردی نوزاد، به آرامی پیشانی و یا بینی نوزاد را فشار دهید. اگر منطقه فشار داده شده، زرد ماند، احتمالا کودک شما، به زردی مبتلاست. اما در صورت عدم وجود زردی، رنگ پوست نوزاد، باید کم رنگ تر از رنگ پوست طبیعی به نظر برسد. بهتر است بررسی چنین شرایطی را در زیر نور طبیعی روز انجام دهید.
در بسیاری از بیمارستان ها، شرایط بررسی زردی نوزادها قبل از خروج آنها از بیمارستان به وجود آمده است. آکادمی طب کودکان آمریکا پیشنهاد می کند که نوزادان تازه متولد شده هر 8 تا 12 ساعت از نظر زردی مورد سنجش قرار بگیرند.
نوزاد برای بررسی زردی باید بین روزهای سوم تا هفتم بعد از تولد مورد بررسی قرار گیرد، چرا که در این زمان ها احتمال پیک شدن بیلی روبین در خون بالا می رود. اگر نوزاد شما در کمتر از 72 ساعت از بیمارستان خارج شد، دو روز بعد از خروج از بیمارستان نیز او را به بیمارستان برده تا از نظر میزان بیلی روبین مورد بررسی قرار بگیرد.
نشانه های زیر میتواند نشانه هایی از شدت بالای بیلی روبین در بدن نوزاد باشد.
1. پوست نوزاد شما بسیار به زردی گراییده است.
2. پوست نوزاد شما در نواحی شکم، بازوها و پاها، زرد دیده می شود.
3. سفیدی چشم های نوزاد، به زردی گراییده است
4. احساس می کنید که کودک شما، بی میل و بی توجه، بیمار است و یا بیدار ماندنش مشکل است.
5. کودک شما اضافه وزن پیدا نمی کند و یا تغذیه ضعیفی دارد.
6. کودک شما گریه های منظم و زیادی دارد
7. زردی که بیش از سه هفته طول بکشد.


شاید بخواهید بدانید : سطوح مراقبتی بیماران


دلایل زردی در نوزادان چیست؟

      بیلی روبین زیاد که به آن، Hyperbilirubinemia گفته می شود، دلیل اصلی زردی است. بیلی روبین که مسئول رنگ زرد است، بخش طبیعی از رنگدانه هایی است که از شکست و تخریب سلول های قرمز خون به دست می آید.
به طور طبیعی، کبد مسئول پاک سازی بیلی روبین از جریان خون و انتقال آن به مسیر روده ای است. کبد نوزادان به دنیا آمده، نابالغ بوده و اغلب نمیتواند با سرعت کافی، بیلی روبین های تولید شده را از جریان خون خارج سازد و همین موضوع منجر به تجمع بیلی روبین می شود. زردی به وجود آمده در این شرایط را معمولا، زردی فیزیولوژیک می نامند و معمولا در روزهای دوم و یا سوم پس از تولد رخ می دهد.

راه های درمان و داروهای زردی در نوزادان

     اگر زردی کم باشد، در طی دو تا سه هفته ناپدید خواهد شد. اما برای زردی های در حد متوسط و یا شدید، کودک شما نیاز به ماندن در بیمارستان دارد تا درمان های لازمه روی آن صورت گیرد. این درمان ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
  •      نور درمانی (درمان با نور light therapy= phototherapy): نوزاد را در اتاقک هایی قرار می دهند که نور به آن بتابد و این نور دارای طیف های سبز- آبی است. نور منجر به تغییر شکل و ساختار مولکول های بیلی روبین می شود تا از طریق روده و اوره خارج شوند. نور نمیتواند ماورابنفش یاشد و علاوه بر آن صفحه ای محافظ در مقابل هر نوری که می تابد، باید قرار گیرد.
     در طی درمان، نوزاد نیاز به پوشیدن لباس نیاز ندارد و محافظ هایی هم باید به دور چشمش و ناحیه تناسلی قرار بگیرد. نور درمانی ممکن است با استفاده از پدهای ساطع کننده نور و یا تشک های ساطع کننده نور، تکمیل شود
  •       استفاده از ایمونوگلوبولین داخل وریدی (Intravenous immunoglobulin): زردی ممکن است مربوط به تفاوت نوع خون بین مادر و فرزند باشد. این شرایط منجر به تولید آنتی بادی های بیشتر در مادر شده که قادر به ورود به خون فرزند از راه جفت دارند و در نتیجه این آنتی بادی ها منجر به شکست بیشتر سلول های قرمز خونی می شود. انتقال ایمونوگلوبولین از راه وریدی_ پروتئینی در خون که منجر به کاهش سطوح آنتی بادی در خون می شود_ ممکن است منجر به کاهش زردی  شود.
  • تزریق معاوضه ای_ زمانی که دیگر روش ها به کاهش زردی در نوزاد نیانجامید، باید خون نوزاد را عوض کرد. در این روش بیلی روبین و آنتی بادی های مادری رقیق می شوند و بعد از این مرحله، دوباره خون نوزاد به بدن باز می گردد.

 

اصول عملکردی بیلی روبین مترها

  غلظت بیلی روبین چگونه سنجیده می شود؟ یا تمام خون و یا سرم مورد سنجش قرار میگیرد و در این میان استفاده از روش های اسپکتروفتومتری و یا سنجش های بازتابی پوست این غلظت ها را تعیین می کند. سه روش از آنالیزهای اسپکتروفتومتری شامل اسپکتروفتومتری مستقیم، روش Malloy- Evelyn، و روش Jendrassik- Grof است.


مراحل عملکردی بیلی روبین مترها
در آنالیزهای اسپکتروفتومتری، نمونه خون مورد نیاز است، تکنیک های سنجشی بر هر دو نوع و یا انواع بیلی روبین هایی است که اندازه گرفته می شود و به سن بیمار نیز وابسته است (نوزاد در مقابل با کودک و یا بالغ). بیلی روبین های پوستی نیازمند نمونه خون نیستند. حسگری وجود دارد که نور از خود ساطع می کند و در روی پوست نوزاد قرار می گیرد (یا روی پیشانی و یا روی جناغ سینه قرار داده می شود). نور انعکاس یافته به واسطه آینه دو رنگ نما (dichroic) به دو پرتو نور مجزا می شود و طول موج های 455 تا 575 نانومتر توسط شناساگرهای نوری اندازه گیری می شود.


جهت مشاوره یا تست زردی نوزاد از طریق پوست در منزل با ما تماس بگیرید

22766080  —  22766090


زردی نوزادان

 

      © تمامی حقوق سایت برای خدمات پرستاری در منزل نگین اختیاریه محفوظ است.