نحوه سوند گذاری ادراری

۳۰ خرداد ۱۴۰۳
master_admin بدون دیدگاه

قبل از شروع ، مراحل را برای بیمار توضیح دهید. اکثر بیماران عادت ندارند جسمی را وارد مجرای ادرار خود کنند، چه رسد به یک لوله بلند. اگرچه  همیشه سونداژ “دردناک”  نیست ، اما اغلب بسیار “ناخوشایند” است . برای تکریم بیمار، قبل از شروع مراحل عمل را برای او توضیح دهید.

توضیح مراحل می تواند به بیمار کمک کند آرامش پیدا کند و از اضطراب دوری کند

از بیمار بخواهید به پشت بخوابد. پاهای بیمار باید باز باشد و پاهای او روی هم باشد. دراز کشیدن در حالت خوابیده به پشت، مثانه و مجرای ادرار را شل می کند و قرار دادن کاتتر(سوند) را آسان تر می کند. یک مجرای ادراری منقبض، کاتتر(سوند) را فشرده می‌کند، که منجر به مقاومت در حین جاگذاری می‌شود و باعث درد و گاهی اوقات حتی آسیب به بافت زیرین مجرای ادرار می‌شود. در موارد شدید، این ممکن است باعث خونریزی شود.

در صورت لزوم به بیمار کمک کنید تا در وضعیت خوابیده قرار گیرد.

دست های خود را بشویید و دستکش های استریل بپوشید. دستکش ها بخش مهمی از تجهیزات حفاظت شخصی است که کادر درمان برای محافظت از خود و بیمار در طول اقدامات پزشکی استفاده می کنند. در مورد قرار دادن کاتتر(سوند)، دستکش های استریل کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که باکتری ها به مجرای ادرار وارد نمی شوند و مایعات بدن بیمار با دست های شما تماس پیدا نمی کند.

ست سونداژ را باز کنید. سوندهای یکبار مصرف درپکیج استریل عرضه می شوند. قبل از باز کردن ، مطمئن شوید که سوند مناسب را انتخاب کردید. شما به سوندی نیاز دارید که اندازه مناسب بیمار شما باشد.

سوندهای کوچکتر معمولاً برای راحتی بیمار بهتر هستند، اما سوندهای بزرگتر ممکن است برای تخلیه ادرار غلیظ یا اطمینان از ماندن سوند در جای خود لازم باشد.

برخی از سوندها همچنین دارای ویژگی خاصی هستند که به آنها این امکان را می دهد عملکردهای مختلفی را انجام دهند. به عنوان مثال، نوعی سوند به نام سوند فولی معمولاً برای تخلیه ادرار استفاده می‌شود، زیرا شامل یک بالون است که می‌تواند برای محکم کردن کاتتر در پشت گردن مثانه باد شود.

ست پانسمان یک بار مصرف، ژل لوبریکانت یا ژل لیدوکائین، آب مقطربرای فیکس کردن، سوند ، کیسه ادراری  را آماده کنید. همه اقلام باید به درستی تمیز و/یا استریل شوند.

ناحیه تناسلی(پرینه) بیمار را استریل و آماده کنید.  پرینه بیمار را با گاز استریل آغشته به مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید تا هر گونه آلودگی از بین برود. در صورت نیاز تکرار کنید.

برای بیماران زن، حتماً لابیاها و مجرای ادراری (قسمت بیرونی دهانه مجرای ادرار واقع در بالای واژن) را تمیز کنید. برای مردان، دهانه مجرای ادرار روی آلت تناسلی را تمیز کنید.

تمیز کردن باید از داخل به خارج انجام شود تا مجرای ادرار آلوده نشود. به عبارت دیگر، از دهانه مجرای ادرار شروع کنید و به آرامی به صورت دایره ای به سمت بیرون حرکت کنید.

مرحله دوم: قرار دادن کاتتر(سوند) در مثانه                                                   

ژل لوبریکانت را به سر سوند بمالید. قسمت انتهایی سوند حدود ( 2-5 سانتی متر) را با مقدار زیادی روان کننده بپوشانید. این انتهایی است که شما وارد دهانه مجرای ادرار می کنید. اگر از سوند فولی استفاده می کنید، حتما قسمت بالون  نیز روغن کاری کنید.

اگر بیمار زن است، لابیاها را باز نگه دارید و سوند را داخل مجرای ادرار قرار دهید. سوند را در دست غالب خود بگیرید و از دست غیر غالب خود برای پخش کردن لابیای بیمار استفاده کنید تا بتوانید دهانه مجرای ادرار را ببینید. نوک سوند را به آرامی وارد مجرای ادرار کنید.

اگر بیمار مرد است، آلت تناسلی را بگیرید و سوند را در دهانه مجرای ادرار قرار دهید. آلت تناسلی را در دست غیر غالب خود بگیرید و به آرامی به سمت بالا و عمود بر بدن بیمار بکشید. نوک سوند را با دست غالب خود وارد مجرای ادرار بیمار کنید

به فشار دادن ادامه دهید تا سوند در مثانه بنشیند. طول سوند باید به آرامی از طریق مجرای ادرار و داخل مثانه جلو برده شود تا زمانی که ادرار مشاهده شود. پس از شروع به جریان افتادن ادرار، به فشار دادن سوند به اندازه 5 سانتی متر دیگر ادامه دهید تا مطمئن شوید که سوند در مقابل دهانه مثانه قرار دارد.

در صورت استفاده از سوند فولی، بالون را با آب مقطر باد کنید. از یک سرنگ پر از آب برای باد کردن بالون از طریق لوله استریل متصل به کاتتر استفاده کنید. بالون باد شده به عنوان یک لنگر عمل می کند تا هنگام حرکت، سوند را جابجا نکند. پس از باد شدن، به آرامی سوند را بکشید تا مطمئن شوید که بالون به خوبی روی دهانه مثانه قرار گرفته است.

مقدار آب مقطر که برای باد کردن بالون استفاده می کنید به اندازه بالون روی سوند بستگی دارد. معمولاً حدود 10 سی سی آب مورد نیاز است، اما اندازه بادکنک خود را برای اطمینان بررسی کنید.

سوند را به کیسه ادراری وصل کنید. اطمینان حاصل کنید که کیسه ادراری را پایین تر از مثانه بیمار قرار داده اید. سوندها از طریق جاذبه کار می کنند – ادرار نمی تواند “سربالایی” تخلیه شود.

 
  • سوندها در مواد مختلفی از جمله لاتکس، سیلیکون و تفلون وجود دارند. آنها همچنین بدون بادکنک یا با بادکنک با اندازه های مختلف در دسترس هستند.

  • کیسه ادراری را در یک بازه 8 ساعته خالی کنید. 

  • مقدار، رنگ و بوی ادرار جمع شده در کیسه تخلیه را ارزیابی کنید.
  • اگر بیمار در بستر است، باید اطراف سوند را تمیز کنید تا از عفونت جلوگیری شود. علائم عفونت مثانه یا عفونت مجرای ادرار می تواند به این صورت باشد: خستگی در بیمار، ادرار قرمز یا قهوه ای، بیمار در فکر کردن و همچنین صحبت کردن مشکل دارد. اگر هر یک از این علائم را غیرعادی مشاهده کردید، به پزشک اطلاع دهید.
هنگامی که سوند وارد مثانه می شود، بالون باد می شود. بالون ، سوند را در داخل مثانه نگه می دارد
 
سوند فولی آنتی باکتریال  ممکن است تا 12 هفته در محل باقی بماند. نظارت بر عفونت ضروری است. اگر علائم عفونت یا سوزش وجود داشته باشد، کاتتر باید برداشته شود و توسط یک متخصص جایگزین شود

© تمامی حقوق سایت برای خدمات پرستاری در منزل نگین اختیاریه محفوظ است.