پانسمان سوختگی
سوختگی نوعی آسیب به گوشت یا پوست است که بر اثر گرما، برق، مواد شیمیایی، اصطکاک یا پرتو به وجود میآید. سوختگیهایی که تنها بر سطح پوست اثر میگذارند را سوختگیهای سطحی یا سوختگیهای درجه اول مینامند. سوختگی با ضخامت نسبی یا سوختگی درجه دوم هنگامی اتفاق میافتد که لایههای زیرین پوست آسیب میبینند. در سوختگی با ضخامت کامل یا سوختگی درجه سوم به همه لایههای پوست آسیب میرسد. در سوختگی نوع چهارم بافتهای عمیقتر مانند عضلات یا استخوانآسیب میبینند.
درمان مورد نیاز به شدت سوختگی بستگی دارد. سوختگیهای سطحی را میتوان به وسیله مسکن درمان کرد، در حالیکه سوختگیهای شدیدتر نیازمند درمان مداوم در مراکز سوختگی ویژه میباشند. قرار دادن محل سوختگی زیر شیر آب میتواند به تسکین درد کمک کند و آسیب را کاهش دهد؛ با این وجود تماس طولانی با آب ممکن است باعثسرمازدگی شود. در سوختگی با ضخامت نسبی لازم است محل سوختگی را با آب و صابون شستوشو داد و سپس پانسمان کرد. مشخص نیست در مورد آبلهها باید چه اقدامی انجام داد ولی احتمالاً کار منطقی این است که به آنها دست نزنیم. معمولاً در سوختگیهای نوع سوم به درمانهای جراحی مانند پیوند پوست نیاز است. معمولاً سوختگیهای وسیع نیازمند چندین مرحله تزریق وریدی هستند زیرا واکنش التهابی متعاقب باعث کم شدن محسوس جریان مویرگ و خیز میشود. رایجترین مشکل در رابطه با سوختگی مربوط به عفونت است.
اگرچه سوختگیهای وسیع میتوانند باعث مرگ شوند اما درمانهای جدید که از سال ۱۹۶۰ ابداع شدهاند به طور قابل توجهی مرگ ناشی از سوختگی را به ویژه در کودکان و نوجوانان کاهش دادهاند. حدود ۱۱ میلیون نفر در جهان نیازمند درمان دارویی اند و هر ساله ۳۰۰۰۰۰ نفر در اثر سوختگی میمیرند. در آمریکا نزدیک به ۴۰٪ از افرادی که درمراکز سوختگی پذیرش میشوند بر اثر صدمات ناشی از سوختگی میمیرند. پیامد دراز مدت سوختگی در مرحله اول به وسعت سوختگی و سن فرد بستگی دارد.
علائم و نشانهها
ویژگیهای سوختگی به عمق آن بستگی دارد. در سوختگیهای سطحی فرد آسیب دیده دو یا سه روز درد دارد و در طول روزهای بعدی پوست ناحیهای که دچار سوختگی شده کنده میشود. افرادی که از سوختگیهای شدیدتر رنج میبرند، بیشتر از فشار روحی نارضایتی و شکایت دارند تا از درد ناشی از سوختگی. افرادی که دچار سوختگیهای با ضخامت کامل هستند ممکن است به طور کامل نسبت به سوزن زدن یا لمس خفیف بیتفاوت باشند. اگرچه سوختگیهای سطحی به رنگ قرمز هستند، سوختگیهای شدید ممکن است به رنگ صورتی، سفید یا سیاه باشند. سوختگیهای اطراف دهان یا سوختگی سطحی موهای داخل بینی میتواند نشانگر سوختگی مجاری تنفسی باشد، اما این یافتهها قطعی نیستند. نشانههای نگران کننده تر شامل این موارد میباشد: تنگی نفس، گرفتگی صدا و صدای گوشخراش یا خس خس سینه. خارش در طول فرایند بهبود طبیعی است و در ۹۰٪ افراد بالغ و تقریباً در همه کودکان اتفاق میافتد. ممکن است در مورد آسیبهای ناشی از برق، احساس کرختی یا مور مور برای مدت طولانی ادامه داشته باشد. ممکن است سوختگیها اختلالات عاطفی و روانی را به همراه داشته باشد.
علت
سوختگیها توسط منابع خارجی زیادی از جمله منابع گرمایی، شیمیایی، الکتریکی و تشعشعی به وجود میآیند. رایجترین عوامل سوختگی در آمریکا عبارت است از: آتش یا شعله (۴۴٪)، آب گرم (۳۳٪)، وسایل داغ (۹٪)، برق (۴٪) و مواد شیمیایی (۳٪).بیشتر(۶۹٪) آسیبهای ناشی از سوختگی در خانه یا محل کار اتفاق میافتند، و اکثر آنها ناخواسته اتفاق میافتند، این در حالی است که ۲٪ بر اثر حمله توسط یک فرد و ۲–۱٪ نتیجه اقدام به خودکشی است. این منابع میتواند باعث به وجود آمدن صدمات تنفسی به مجاری تنفسی و/یا ششها شود که در ۶٪ سوختگیها رخ میدهد. سیبهای ناشی از سوختگی اغلب در بین افراد فقیر اتفاق میافتد. سیگار کشیدن یک عامل ریسک میباشد، این در حالی است که مصرف الکل یک عامل ریسک به حساب نمیآید. معمولاً سوختگیهای مربوط به آتش بیشتر در مناطق سردسیر اتفاق میافتد. عوامل ریسک مشخص در کشورهای در حال توسعه شامل آشپزی در فضای باز یا بر روی زمین و همچنین ناتواناییهای رشدی در کودکان و بیماریهای مزمن در بزرگسالان میباشد.
گرما
در آمریکا آتش و مایعات داغ رایجترین عوامل سوختگی هستند. سیگار ۲۵٪ و وسایل گرمایشی ۲۲٪ علل آتشسوزیهای خانه که منجر به مرگ میشود را تشکیل میدهند. تقریباً نیمی از آسیبها بر اثر اقدام به درست کردن آتش میباشد. سوختگی با آب یا بخار داغ به وسیله گازها یا مایعات داغ به وجود میآید و در اکثر اوقات به وسیله تماس با مایعات داغ و آب شیر داغ در دستشویی یا حمام، روغن داغ یا بخار آب اتفاق میافتد. آسیبهای ناشی از سوختگی با آب یا بخار داغ بیشتر در کودکان زیر پنج سال رایج است و در آمریکا و استرالیا، این گروه در حدود دو سوم سوختگیها را تشکیل میدهند. تماس با اشیای داغ تقریباً علت ۲۰–۳۰٪ سوختگیها در کودکان میباشد. به طور کلی سوختگی با آب یا بخار داغ سوختگی نوع اول یا دوم هستند، اما اگر تماس فرد زیاد باشد ممکن است سوختگی نوع سوم نیز اتفاق بیفتد. آتش بازی یکی از رایجترین عوامل سوختگی به ویژه در ایام تعطیلات در بسیاری از کشورها میباشد. آتش بازی یک کار مخاطره آمیز خاص برای مردان بالغ میباشد.
مواد شیمیایی
مواد شیمیایی از ۲ تا ۱۱٪ علت سوختگیها را به خود اختصاص میدهند و علت ۳۰٪ مرگهای ناشی از سوختگی میباشند. سوختگیهای ناشی از مواد شیمیایی میتوانند به وسیله بیش از ۲۵۰۰۰ ماده شیمیایی به وجود آیند، که بیشتر آنها باز قوی (۵۵٪) یا اسید قوی (۲۶٪) هستند. اکثر مرگهای ناشی از سوختگی شیمیایی در درجه دوم اهمیت نسبت به بلع این مواد قرار میگیرند. عوامل شیمیایی رایج شامل این موارد میشوند: اسید سولفوریک که در پاک کنندههای حمام و دستشویی یافت میشود، سدیم هیپوکلریت که در سفید کنندهها یافت میشود و هالوآلکان که در رنگ زداها یافت میشود. هیدرو فلوئوریک اسید میتواند باعث به وجود آمدن سوختگیهای عمیقی شود که ممکن است تا مدتی بعد از تماس علائم بیماری را نشان ندهد. فرومیک اسید ممکن است باعث از کار افتادن تعداد قابل توجهی از گلبولهای قرمز شود.
برق
آسیبها یا سوختگیهای الکتریکی به ولتاژ بالا (برابر یا بیشتر از ۱۰۰۰ ولت)، ولتاژ پایین (کمتر از ۱۰۰۰ ولت)، یا سوختگی حاصل از برق ترکش اتمی که در درجه دوم اهمیت نسبت به قوس الکتریکی قرار میگیرد دستهبندی میشوند. رایجترین علل سوختگی در کودکان سوختگی به وسیله سیمهای برق (۶۰٪) و به دنبال آن سوختگی به وسیله پریزهای برق (۱۴٪) میباشند. صاعقه نیز میتواند باعث سوختگی الکتریکی شود. عوامل ریسک پذیری که منجر به برخورد صاعقه میشود شامل انجام فعالیتهایی مانند کوهنوردی، گلف و ورزشهایی که در فضای باز انجام میگیرد و همچنین کار کردن در فضای باز میشود. مرگ و میر ناشی از برخورد صاعقه در حدود ۱۰٪ میباشد. اگرچه آسیبهای الکتریکی منجر به سوختگی میشود، اما ممکن است باعث شکست یا نابجایی و در مرحله بعد ترومای ناقض یا انقباض عضله شوند. در آسیبهای ناشی از ولتاژ زیاد، بیشتر آسیب ممکن است داخلی باشد و به همین دلیل نمیتوان وسعت آسیب را صرفاً به وسیله بررسی پوست برآورد کرد. ممکن است تماس با ولتاژ بالا یا ولتاژ پایین آریتمی قلب یا ایست قلبی را به همراه داشته باشد.
تشعشع
سوختگی تشعشعی ممکن است بر اثر تماس طولانی با پرتو فرابنفش (مانند اشعه خورشید، کیوسکهای برنزه شدن یا جوشکاری با قوس الکتریکی یا از پرتو یونی مانند پرتو درمانی، پرتو ایکس یا تابش پرتو) به وجود آید. تماس با نور خورشید رایجترین علت سوختگیهای تشعشعی و به طور کلی رایجترین علت سوختگیهای سطحی میباشد. افراد مختلف به شکلهای مختلف و بر اساس نوع پوست خود دچار آفتاب سوختگی میشوند. اثری که پرتو یونی بر روی پوست میگذارد به میزان تماس با محل بستگی دارد و به دنبال آن بعد از ۳گری ریزش مو مشاهده میشود، بعد از ۱۰ گری سرخی پوست، بعد از ۲۰ گری افتادن پوستهای مرطوب و بعد از ۳۰ گری مردگی بافت مشاهده میشود. سرخی پوست، اگر اتفاق بیفتد، مدتی پس از تماس بروز میکند. سوختگیهای تشعشعی همانند سوختگیهای دیگر درمان میشوند. سوختگیهای ریز موجی به وسیله گرمایش حرارتی حاصل از مایکروویو رخ میدهند. اگرچه تماسی به کوتاهی دو ثانیه ممکن است باعث آسیب شود، اما به طور کل سوختگی به وسیله مایکروویو اتفاق نادری است.
عمدی
حمله علت ۳ – ۱۰٪ سوختگی افرادی است که بر اثر سوختگی با آب داغ یا آتش بستری میشوند. دلایل این کار عبارت است از: کودک آزاری، جروبحثهای شخصی، همسر آزاری، سالمند آزاری و جروبحثهای تجاری. آسیب ناشی از قرار گرفتن در معرض آب سرد یا آب داغ ممکن است نشانه کودک آزاری باشد. این آسیب زمانی اتفاق میافتد که دست و پا یا قسمت تحتانی بدن (باسن یا میاندوراه) در زیر آب نگه داشته میشود. این کار باعث به وجود آمدن مرز فوقانی مشخصی میشود که در بیشتر موارد متقارن است. دیگر نشانههای ریسک بالای آزار احتمالی شامل این موارد میشود: سوختگیهای محیطی اندامها، نبود علائم دست و پا زدن در آب، سوختگی با عمق یکسان و ارتباط با نشانههای دیگر احمال یا سوء استفاده.
عروس سوزی، یک نوع خشونت خانگی، در بعضی از فرهنگها مانند هند اتفاق میافتد و زن به دلیل آنچه که شوهر یا خانواده شوهرش به عنوان مهریه ناکافی تلقی میکنند سوزانده میشود. در پاکستان اسید پاشی۱۳٪ از سوختگیهای عمدی را به خود اختصاص میدهد و همواره با خشونت خانوادگی ارتباط دارد. خودسوزی (آتش زدن خود به نشانه اعتراض) نیز نسبتاً در بین زنان هند رواج دارد.
پاتو فیزیولوژی
پروتئینها در دماهای بالاتر از ۴۴ درجه سلسیوس (۱۱۱ درجه فارنهایت) شروع به از دست دادن شکل سه بعدی خود کرده و میشکنند. این عمل باعث آسیب رسیدن به سلولها و بافتها میشود. بسیاری از اثرات مستقیم سلامت ناشی از سوختگی، عوارض جانبی اختلال در عملکرد عادی پوست هستند. این تأثیرات اختلال حساسیت پوست، توانایی جلوگیری از هدر رفتن آب از طریق تبخیر و توانایی کنترل دمای بدن را در بر میگیرد. اختلال غشاهای سلولی باعث میشود سلولها پتاسیم را به فضای بیرون از سلول رها کنند و در عوض آب و سدیم جذب کنند. در سوختگیهای وسیع (بیش از ۳۰٪ کل سطح بدن)، واکنش التهابی قابل توجهی رخ میدهد. این عمل باعث کمبود شدید مایع از مویرگ و بافت خیز (آماس) میشود. و باعث از دست رفتن حجم کلی خون میشود، در این حالت خون باقیمانده پلاسمای زیادی از دست میدهد و در نتیجه غلظت خون افزایش پیدا میکند. گردش ضعیف خون به اندامها مانند کلیه و دستگاه گوارش باعث نارسایی کلیه و زخم معده میشود. افزایش کاکتول آمی و کورتیزول ممکن است باعث افزایش متابولیسم بدن شود و سالها ادامه داشته باشد. این افزایش با برون ده قلبی، دگرگشت، تند تپشی و عملکرد ایمنی ضعیف بدن در ارتباط است.
تشخیص بیماری
سوختگیها براساس عمق، نوع سوختگی، وسعت و آسیبهای مرتبط دستهبندی میشوند. رایجترین دستهبندی بر اساس عمق سوختگی است. معمولاً عمق سوختگی از طریق آزمایش تعیین میشود، این در حالی است که کالبد شکافی نیز در مواردی مورد استفاده قرار میگیرد. تعیین دقیق عمق سوختگی به وسیله یک معاینه دشوار است، برای این کار لازم است چندین آزمایش در طول یک دوره زمانی صورت بگیرد. در افرادی که سر درد یا سرگیجه دارند و از سوختگی به وسیله آتش رنج میبرند، باید مسمومیت با منوکسید کربن را در نظر گرفت. مسمومیت با سیانور نیز باید در نظر گرفته شود.
وسعت
وسعت سوختگی به عنوان درصدی از سطح کلی سوختگی بدن (TBSA) که دچار سوختگیهای با ضخامت نسبی و کامل میشوند محاسبه میشود. سوختگیهای درجه اول که قرمز رنگ و بدون تاول هستند و در این ارزیابی شامل نمیشوند. اغلب سوختگیها (۷۰٪) کمتر از ۱۰٪ سطح کلی سوختگی بدن را شامل میشود. روشهای مختلفی برای تعیین سطح کلی سوختگی بدن وجود دارد از جمله «قانون نهها»، نمودار لوند و برودر و تخمین بر اساس اندازه کف دست شخص. یادگیری و به کار بردن قانون نهها بسیار راحت است ولی فقط در افراد بالای ۱۶ سال دقیق است. ارزیابیهای دقیق تر را میتوان به وسیله استفاده از نمودارهای لوند و برودر انجام داد، به وسیله این نمودارها میتوان بخشهای مختلفی از بدن افراد بالغ و کودکان که دچار سوختگی شدهاست را ارزیابی کرد. وسعت اثر دست (شامل کف دست و انگشتان) انسان تقریباً ۱٪ کل سطح بدن اوست.
شدت
انجمن سوختگی آمریکا یک سیستم دستهبندی را به وجود آورد که بر اساس آن میتوان تشخیص داد چه موقع نیاز است بیمار را به یک مرکز تخصصی سوختگی انتقال داد. بر طبق این سیستم، سوختگیها به سه دسته جزئی، متوسط و کلی تقسیم میشوند. این تقسیمبندی بر اساس چندین عامل از جمله وسعتی که پوست دچار سوختگی شده، آسیب به ناحیههای ساختاری خاص، سن فرد و آسیبهای مرتبط صورت میگیرد. سوختگیهای جزئی را میتوان در خانه درمان کرد، سوختگیهای متوسط را معمولاً در بیمارستان درمان میکنند و سوختگیهای کلی در مراکز سوختگی درمان میشوند.
پیشگیری
از نظر تاریخی در حدود نیمی از سوختگیها قابل پیشگیری هستند. رنامههای پیشگیری از سوختگی به طور قابل توجهی میزان سوختگیهای شدید را کاهش دادهاست. معیارهای پیشگیری شامل موارد زیر میشود: کنترل کردن دمای آب داغ، زنگهای هشدار دود، سیستم آب پاشی خودکار، ساختمان سازی مناسب و لباسهای ضد آتش. کارشناسان توصیه میکنند دمای آبگرم کن زیر۴۸٫۸ درجه سلسیوس (۱۱۹٫۸ درجه فارنهایت) تنظیم شود. معیارهای دیگر برای جلوگیری از سوختگی ناشی از آب جوش شامل استفاده از دماسنج برای اندازهگیری دمای آب حمام و نیز استفاده از محافظ بخاری یا اجاق گاز میباشد. اگرچه اثر پخش آتش نامشخص است، اما شواهد احتمالی مفیدی مانند محدود کردن فروش وسایل آتش بازی به کودکان وجود دارد.
مراقبت
احیای بیمار با ارزیابی و تثبیت راههای تنفسی، تنفس و گردش خون فرد شروع میشود. اگر فرد نتواند تنفس کند به لوله گذاری فوری نیاز است. به دنبال این عمل میبایست از سوختگی نیز مراقبت کرد. افرادی که دچار سوختگی شدید هستند را میبایست با پارچهای سفید پوشاند و آنها را به بیمارستان انتقال داد. از آنجایی که احتمال دارد زخمهای به وجود آمده از سوختگی دچار عفونت شوند، در صورتی که بیمار در پنج سال گذشته در برابر کزاز واکسینه نشدهاست میبایست به او واکسن کزاز تزریق شود. در آمریکا، ۹۵٪ افرادی دچار سوختگی که به اورژانس مراجعه میکنند درمان و ترخیص میشوند و ۵٪ نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند. تغذیه اولیه در مورد سوختگیهای کلی بسیار اهمیت دارد. درمان با اکسیژن پر فشار نیز علاوه بر درمانهای معمولی مؤثر است.
مایعات وریدی
جایگزینی مایع در افرادی که دچار خونیاری ضعیف هستند توصیه میشود. بهتر است مایع درمانی و مراقبت ویژه در کودکانی که دچار ۲۰–۱۰٪ و بزرگسالانی که دچار بیش از ۱۵٪ سوختگی میباشند صورت گیرد. در صورت امکان این عمل در افرادی که دچار سوختگی بالای ۲۵٪ میباشند میبایست قبل از بستری شدن در بیمارستان صورت بگیرد. فرمول پارکلند میتواند به تعیین حجم مایع وریدی مورد نیاز در طول ۲۴ ساعت اول کمک کند. این فرمول بر اساس وزن و سطح سوختگی فرد میباشد. نصف این مایع میبایست در طول ۸ ساعت اول و باقیمانده آن در طول ۱۶ ساعت بعدی به فرد داده شود. بازه زمانی از زمانی که فرد دچار سوختگی شدهاست محاسبه میشود نه از زمانی که مایع درمانی آغاز میشود. کودکان به مایع نگهدارنده بیشتری نیاز دارند که شامل گلوکز میشود. علاوه بر این، افرادی که دچار آسیب به اندامهای تنفسی شدهاند نیاز به مایع بیشتری دارند. اگرچه مایع درمانی ناکافی باعث به وجود آمدن مشکلاتی میشود، مایع درمانی زیاد نیز میتواند مضر باشد. این فرمولها صرفاً جهت راهنمایی شما هستند که در آن تزریق به طور ایدئال به حجم ادرار>۳۰ میلی لیتر در ساعت در بزرگسالان یا>۱ میلی لیتر در کیلوگرم در کودکان و فشار خون متوسط شریانی بیشتر از ۶۰ میلیمتر جیوه تنظیم شدهاست. اگرچه در بیشتر موارد از محلول رینگرلاکتاک استفاده میشود، اما هیچ مدرکی مبنی بر برتری این محلول نسبت به سرم نرمال سالین وجود ندارد. به نظر میرسد مایعات شبه بلوری نیز به همان خوبی مایع کلوئیدی باشد، این در حالی است که کلوئیدها گرانتر هستند و به همین دلیل توصیه نمیشوند. در سوختگیها به ندرت به انتقال خون نیاز میشود. انتقال خون برای جلوگیری از بدتر شدن حال بیمار و تنها هنگامی که سطح هموگلوبین خون زیر ۸۰–۶۰ g/L(6-8 g/dL) برسد توصیه میشود. در صورت نیاز میبایست کاتتر درون رگی از طریق پوست سوخته قرار داده شود یا از تزریق درون استخوانی استفاده شود.
مراقبت از زخم
خنک کردن اولیه (ظرف مدت ۳۰ دقیقه از زمان سوختگی) باعث کاهش میزان و درد سوختگی میشود، اما باید در نظر داشت خنک کردن زیاد میتواند باعث هیپوترمی شود. نباید در عمل خنک کردن به جای آب خنک۱۰–۲۵ درجه سلسیوس (۵۰٫۰–۷۷٫۰ درجه فارنهایت) از یخ استفاده کرد زیرا استفاده از یخ باعث آسیب بیشتر به محل سوختگی میشود. در سوختگیهای ناشی از مواد شیمیایی باید محل سوختگی را با مقدار زیاد آب شستشو داد. شستشو با آب و صابون، جدا کردن بافتهای مرده و بستن زخم جنبههای مهم مراقبت از زخم میباشند. مشخص نیست در مورد تاول باید چه اقدامی صورت بگیرد. شواهد نشان میدهد بهترین کار این است که آنها را به حال خود بگذاریم. سوختگیهای درجه دو را باید بعد از دو روز ارزیابی کرد. شواهد اندکی برای تعیین نوع پانسمان و بستن زخم در سوختگیهای درجه اول و دوم وجود دارد. عاقلانهترین این است که سوختگیهای نوع اول را پانسمان نکرد. اگرچه آنتیبیوتیکهای موضعی در بیشتر موارد توصیه میشود اما شواهد انکی مبنی بر مؤثر بودن آنها وجود دارد. سیلور سولفادیازین (یک نوع آنتیبیوتیک) به هیچ وجه توصیه نمیشود زیرا استفاده از آن ممکن است باعث افزایش زمان بهبودی شود. شواهد اندکی وجود دارد که استفاده از نقره یا درمان جراحت به وسیله فشار منفی را توصیه میکنند.
درمان با دارو
سوختگیها میتوانند بسیار دردناک باشند، از این رو روشهای مختلفی برای مدیریت درد وجود دارد. این روشها شامل استفاده مسکنهای ساده (مانند ایبوپروفن و استامینوفن) و نیز ایپوئیدها از جمله مورفین میشود.بنزودیازپینها نیز ممکن است همراه با مسکنها استفاده شوند تا اضطراب فرد را کاهش دهد. استفاده از آنتی هیستامین، ماساژ و تحریک عصب از راه پوست در طول فرایند بهبود به کاهش خارش کمک میکند. هرچند آنتی هیستامین تنها بر روی ۲۰٪ از افراد تأثیر گذار است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد استفاده از گاباپنتین مفید بوده و استعمال آن برای افرادی که آنتی هیستامین بر آنها تأثیر ندارد توصیه میشود. آنتیبیوتیک درون رگی قبل از عمل برای افرادی توصیه میشود که دارای سوختگیهای وسیع (<۶۰٪ سطح بدن) میباشند توصیه میشود، از سال ۲۰۱۰ به دلیل نگرانیهای مربوط به مقاومت در برابر آنتیبیوتیک و ریسک زیاد عفونت قارچی، دستورالعملها استفاده عمومی آنها را توصیه نمیکند. با این وجود شواهدی وجود دارد که نشان میدهد که استفاده از این آنتیبیوتیکها میتواند باعث افزایش میزان زنده ماندن در افرادی شود که دارای سوختگی شدید و وسیع میباشند. ستفاده از اریتروپویتین در درمان یا جلوگیری از کم خونی افرادی که دچار سوختگی هستند مؤثر نیست. کلسیم گلوکونات در سوختگیهای ناشی از اسید هیدروفلوریک به عنوان یک پاد زهر خاص عمل میکند و میتوان آن را به صورت تزریق در رگ و یا به صورت موضعی استفاده کرد. جراحی زخمهایی که نیازمند بسته شدن به وسیله گرافت پوست یا فلاپ (به طور معمول هرچیز که بیشتر از سوختگی کوچک با ضخامت کامل باشد) هستند را میبایست سریع درمان کرد. سوختگیهای محیطی دست و پا سینه نیازمند بریدن غشا عضلانی اطراف نواحی سوخته یا اسکارتومی میباشد. این عمل برای درمان یا جلوگیری مشکلات گردش خون در دست و پا یا ترکیب خون با اکسیژن صورت میگیرد. مشخص نیست این عمل در سوختگیهای گردن یا انگشتان مؤثر است یا خیر. در سوختگیهای الکتریکی ممکن است به فاشیاتومی نیاز باشد.
درمانهای دیگر
از زمانهای قدیم عسل برای بهبود زخمهای ناشی از سوختگیهای درجه اول و دوم استفاده میشود. شواهد استفاده از آلوئه ورا بسیار کم است. اگرچه ممکن است آلوئه ورا به تسکین درد کمک کند و گزارشی از سال ۲۰۰۷ شواهدی مبنی بر کوتاه شدن زمان بهبودی ارائه داد، اما گزارش بعدی در سال ۲۰۱۲ هیچگونه اثر بهبود به وسیله سولفادیازین نقره را تأیید نکرد. شواهد اندکی وجود دارد که نشان دهد ویتامین ایبه رفع کلوئید یا جای زخم کمک کند. کره در این مورد اصلاً توصیه نمیشود. در کشورهای کمتر توسعه یافته تا یک سوم سوختگیها به روش طب سنتی درمان میشود، در این روش از تخم مرغ، گِل، برگ یا مدفوع گاو استفاده میشود. در بعضی موارد مدیریت جراحی به دلیل کمبود منابع مالی و دسترسی محدود است. روشهای دیگری وجود دارد که میتواند علاوه بر دارو به منظور کاهش درد و اضطراب استفاده شود از جمله: درمان با واقعیت مجازی، هیپنوتیزم و رویکردهای رفتاری مانند تکنیکهای منحرف کردن فکر.
روشهای جدید درمان اسکار
با روشهایی مانند درم ابریژن، با کمک لیزر یا امواج رادیویی (RF)، برخی پمادهای موضعی مانند فیبرینولیز، تزریق استروئید و … تلاش میشود اسکار ایجاد شده برطرف شود.
برخی از انواع امواج لیزری تأثیر بسزایی در درمان انواع مختلف اسکار خصوصاً اسکار سوختگی دارد. مکانیزم عمل این لیزرها در ایجاد شوک گرمایی ناگهانی در عمق پوست (درم) و تحریک آن به کلاژن سازی میباشد که این کلاژن سازی طبق آخرین تحقیقات تا ۹ ماه پس از درمان با دستگاه نیز ادامه میابد. مکانیزم عمل این لیزرها در ایجاد شوک گرمایی ناگهانی در عمق پوست (درم) و تحریک آن به کلاژن سازی میباشد که این کلاژن سازی طبق آخرین تحقیقات تا ۹ ماه پس از درمان با دستگاه نیز ادامه میابد.
پیش آگهی
پیش آگهی در افرادی که دچار سوختگیهای وسیع تر هستند، افراد مسن تر و زنان وخیم تر است.[۱۰] وجود آسیبهای ناشی از استنشاق دود، آسیبهای جدی دیگر مانند ترک خوردن شدید استخوان و بیماریهای زمینهای (مانند بیماریهای قلبی، دیابت، بیماریهای روانپزشکی و قصد خودکشی) نیز بر پیش آگهی تأثیر میگذارد. به طور میانگین، از کل افرادی که به مراکز سوختگی آمریکا مراجعه میکنند، ۴٪ جان خود را از دست میدهند، که این میزان به شدت آسیب ناشی از سوختگی بستگی دارد. به عنوان مثال، افرادی که سطح سوختگی بدنشان کمتر از ۱۰٪ است دارای نرخ مرگ و میر کمتر از ۱٪ میباشند، این در حالی است که افرادی که سطح سوختگی بالای ۹۰٪ دارند دارای نرخ مرگ و میر ۸۵٪ میباشند. name=ABA2012pg10/> در افغانستان، افرادی که دارای سطح سوختگی بالای ۶۰٪ هستند به سختی زنده میمانند. در گذشته از سیستم پیش بینی احتمال مرگ برای تعیین پیش آگهی سوختگیهای کلی استفاده میشد اما با توسعه مراقبتهای درمانی، این سیستم دیگر ابزار دقیقی بهشمار نمیآید. میزان مرگ و میر به وسیله جمع وسعت سوختگی (% کل سطح بدن) با سن فرد تعیین میشود که حاصل آن تقریباً با خطر مرگ برابر است.
عوارض
سوختگی میتواند دارای عوارض زیادی باشد که عفونت شایعترین آن هاست. عوارض احتمالی سوختگی به ترتیب کثرت شامل موارد زیر میشود: ذات الریه، سلولیت، عفونت مجاری ادرار و نارسایی تنفسی. عوامل خطر در عفونت شامل این موارد میشود: سوختگی بیش از ۳۰٪ کل سطح بدن، سوختگی با ضخامت کامل، کم یا زیاد بودن سن (پیر با جوان) یا سوختگیهای پاها یا میاندوراه. ذات الریه بیشتر در افرادی مشاهده میشود که دچار آسیب تنفسی شدهاند. کم خونی در سوختگی با ضخامت کامل که در آن وسعت سوختگی بیش از ۱۰٪ کل سطح بدن است بیسار معمول است. سوختگی الکتریکی که نتیجه اش از کار افتادن ماهیچه است ممکن است منجر به سندروم کمپارتمان یا رابدومیلوزیس شود. ر اساس تخمینهای صورت گرفته، ترومبوز سیاهرگی عمقی در ۶ تا ۲۵٪ افراد اتفاق میافتد. حالت بیش متابولیک که سالها پس از سوختگی در فرد باقی میماند میتواند باعث کاهش ضخامت استخوان و از دست رفتن توده ماهیچهای شود. ممکن است بعد از سوختگی به ویژه در افراد جوان و کسانی که دارای پوست تیره هستند شاهد کلوئید باشیم. ممکن است کودکان بعد از سوختگی دچار ضربه روانی شدید شده و اختلال استرس پس از سانحه را تجربه کنند. اثر زخم نیز میتواند باعث بدریخت شدن شکل بدن شود. در کشورهای در حال توسعه ممکن است سوختگی باعث انزوای اجتماعی، فقر مطلق و ترک کردن در کودکان شود.
جهت مشاوره یا پانسمان زخم سوختگی در منزل با ما تماس بگیرید.
۲۲۷۶۶۰۸۰
۲۲۷۶۶۰۹۰